Loader
Хемодијализа
477
page-template-default,page,page-id-477,page-child,parent-pageid-10,bridge-core-2.9.0,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6
 

Хемодијализа

Што е дијализа?

Дијализата е третман  што го ослободува вашето тело од несакани токсини, отпадни производи и вишок течности со филтрирање на вашата крв. Кога бубрезите откажуваат, вашето тело може да има потешкотии да ја исчисти крвта и да го одржува вашиот систем хемиски избалансиран. Дијализата може да заземе место на некоја бубрежна функција и, заедно со лекови и соодветна грижа, да ви помогне да живеете подолго.

Зошто на луѓето им е потребна дијализа?

Ако вашата хронична бубрежна болест (ХББ) достигне краен стадиум на бубрежна болест (ЕСРБ), позната и како бубрежна инсуфициенција или стадиум 5 ХББ, вашите бубрези повеќе не функционираат за да ја филтрираат и чистат крвта како што вообичаено функционираат здравите бубрези. Без третман, во телото ќе се наталожат отпад опасни по живот и токсини. Во овој момент, потребен е третман на дијализа за да се продолжи животот додека не можете да примите трансплантација на бубрег.

 

Ако имате состојби како висок крвен притисок и дијабетес, имате поголем ризик за откажување на бубрезите, што значи дека на крајот може да ви треба третман како трансплантација на бубрег или дијализа. Дијализата го отстранува вишокот течност од телото, помагајќи да се контролира крвниот притисок. Работата со вашиот лекар за да ги контролирате шеќерот во крвта и крвниот притисок може да ви помогне да ги одржувате вашите бубрези подолго да работат.

 

Лекарите користат голем број тестови за бубрежна функција за да го утврдат вашето здравје на бубрезите. Повеќето луѓе започнуваат со третман на дијализа кога имаат GFR од <15, што значи дека изгубиле околу 85 до 90 проценти од нивната бубрежна функција. Раната дијагноза на ХББ и редовното следење може да ви помогнат да ги одржувате вашите бубрези да функционираат што е можно подолго – и да ви овозможат вам и на вашиот лекар да планирате третман за ESRD кога е потребно.

Што е дијализа: фактите на прв поглед

Дијализата на бубрезите е третман кој може да ви помогне да живеете добро со краен стадиум на бубрежна болест.

 

  • Дијализата може да врши редовни функции што вашите бубрези веќе не се способни сами да ги извршуваат.
  • Дијализата помага да се одржуваат избалансирани нивоата на калиум, фосфор и натриум во вашето тело.
  • Дијализата ви дава моќ да живеете целосен, активен живот со бубрежна инсуфициенција.
  • Постојат 2 типа на бубрежна дијализа: хемодијализа и перитонеална дијализа.
  • Сè повеќе луѓе избираат домашна дијализа, која може да понуди поголема флексибилност и подобри резултати.
  • Најдобрата опција за дијализа за вас е онаа која најдобро одговара на вашиот животен стил и здравствени потреби.
  • Многу луѓе ги менуваат типовите на дијализа за да одговараат на променливиот начин на живот во одреден момент за време на долготрајниот третман.

Како функционира процесот на дијализа?

Дијализата делува како вештачки бубрег со филтрирање на токсините, отпадот и течноста од вашата крв преку полупропустлива мембрана – материјал кој дозволува течности и мали честички да течат низ него, но не и поголеми честички. Двата типа на дијализа, хемодијализа и перитонеална дијализа, користат различни методи за филтрирање на токсините од вашето тело.

 

Со хемодијализа, мембраната за филтрирање се нарекува дијализатор и се наоѓа во машина за дијализа. Вашата крв циркулира низ апаратот за дијализа и се чисти пред да се врати во вашето тело.

 

Со перитонеална дијализа, мембраната за филтрирање е природна обвивка на вашиот перитонеум или абдомен и крвта никогаш не го напушта вашето тело. И двата типа на дијализа користат раствор од дијализа во процесот на филтрирање за да помогнат во отстранувањето на несаканите супстанции.