Loader
Hemodializa
1375
page-template-default,page,page-id-1375,bridge-core-2.9.0,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-27.4,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6
 

Hemodializa

Çfarë është dializa?

Dializa është një trajtim që çliron trupin tuaj nga toksinat e padëshiruara, produktet e mbeturinave dhe lëngjet e tepërta duke filtruar gjakun tuaj. Kur veshkat tuaja dështojnë, trupi juaj mund të ketë vështirësi në pastrimin e gjakut dhe mbajtjen e sistemit të ekuilibruar kimikisht. Dializa mund të zërë vendin e disa funksioneve të veshkave dhe, së bashku me mjekimin dhe kujdesin e duhur, t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë.

Pse njerëzit kanë nevojë për dializë?

Nëse sëmundja juaj kronike e veshkave (CKD) arrin në fazën përfundimtare të sëmundjes renale (ESRD), e njohur gjithashtu si dështimi i veshkave ose faza 5 CKD, veshkat tuaja nuk punojnë më për të filtruar dhe pastruar gjakun tuaj siç bëjnë veshkat e shëndetshme normalisht. Pa trajtim, mbetjet dhe toksinat kërcënuese për jetën do të grumbullohen në trup. Në këtë pikë, trajtimi me dializë është i nevojshëm për të zgjatur jetën derisa të mund të kryeni transplantin e veshkës.

 

Nëse keni kushte si presioni i lartë i gjakut dhe diabeti, ju keni një rrezik më të lartë të dështimit të veshkave, që do të thotë se përfundimisht mund të keni nevojë për trajtim si transplanti i veshkave ose dializa. Dializa heq lëngun e tepërt nga trupi, duke ndihmuar në kontrollin e presionit të gjakut. Puna me mjekun tuaj për të kontrolluar sheqerin në gjak dhe presionin e gjakut mund t’ju ndihmojë që veshkat tuaja të funksionojnë më gjatë.

 

Mjekët përdorin një sërë testesh të funksionit të veshkave për të përcaktuar shëndetin tuaj të veshkave. Shumica e njerëzve fillojnë trajtimin e dializës kur kanë një GFR <15, që do të thotë se ata kanë humbur rreth 85 deri në 90 për qind të funksionit të tyre të veshkave. Diagnoza e hershme e SKK-së dhe monitorimi i rregullt mund të ndihmojnë që veshkat tuaja të funksionojnë për aq kohë sa të jetë e mundur – dhe t’ju lejojnë ju dhe mjekun tuaj të planifikoni trajtimin për ESRD kur është e nevojshme.

Çfarë është dializa: faktet me një shikim

Dializa e veshkave është një trajtim që mund t’ju ndihmojë të jetoni mirë me sëmundjen e veshkave në fazën përfundimtare.

  • Dializa mund të kryejë funksione të rregullta që veshkat tuaja nuk janë më në gjendje t’i kryejnë më vete.
  • Dializa ndihmon në mbajtjen e ekuilibruar të niveleve të kaliumit, fosforit dhe natriumit në trupin tuaj.
  • Dializa ju fuqizon të jetoni një jetë të plotë dhe aktive me dështim të veshkave.
  • Ekzistojnë 2 lloje të dializës së veshkave: hemodializa dhe dializa peritoneale.
  • Gjithnjë e më shumë njerëz po zgjedhin dializën në shtëpi, e cila mund të ofrojë më shumë fleksibilitet dhe rezultate më të mira.
  • Opsioni më i mirë i dializës për ju është ai që i përshtatet më mirë stilit të jetesës dhe nevojave tuaja shëndetësore.
  • Shumë njerëz ndryshojnë llojet e dializës për t’iu përshtatur stilit të jetesës në një moment gjatë trajtimit afatgjatë.

Si funksionon procesi i dializës?

Dializa vepron si një veshkë artificiale duke filtruar toksinat, mbeturinat dhe lëngjet nga gjaku juaj përmes një membrane gjysmë të përshkueshme – një material që lejon lëngjet dhe grimcat e vogla të rrjedhin, por jo grimcat më të mëdha. Dy llojet e dializës, hemodializa dhe dializa peritoneale, përdorin metoda të ndryshme për të filtruar toksinat nga trupi juaj.

 

Me hemodializë, membrana e filtrit quhet dializer dhe ndodhet në një aparat dializë. Gjaku juaj qarkullon përmes aparatit të dializës dhe pastrohet përpara se të kthehet në trupin tuaj.

 

Me dializën peritoneale, membrana e filtrit është shtresa natyrale e peritoneumit ose barkut dhe gjaku nuk largohet kurrë nga trupi juaj. Të dy llojet e dializës përdorin tretësirën e dializës në procesin e filtrimit për të ndihmuar në largimin e substancave të padëshiruara.